Roots Natuurpad 9 Hijken – Dwingelderveld

De wind was guur vandaag, maar gelukkig tijdens het wandelen zo goed als in de rug. We begonnen alleen wel met een jas, muts en wanten. In de loop van de dag konden we enkele kledingstukken uittrekken.

De wandeling begon bij een zeer aardig natuurgebiedje (Dijkjesveen en Bruntingerplassen). Echter ook hier was het autogeraas (A28 en N381) continu aanwezig. Neemt niet weg dat de wandeling helemaal OK was. rise ochtend onder een bewolkte hemel met een zonnetje dat dapper zijn best deed om de wolken te verjagen.

Na de Bruntingerplassen kwam het Westerveld. Een wandeling tussen weilanden door en vol in de wind. Op een gegeven moment moesten we stoppen voor overstekend vee. De ruim 100 koeien hielden hun eigen tempo aan en dat gaf ons de gelegenheid om een praatje te maken met de boer (die de overgang bewaakte) over stikstof, fosfaatrechten en een bedrijf in balans bouwen. Een alleszins leerzaam gesprek. De agrariër stelde de regering verantwoordelijk voor de noodzaak voor het inkrimpen van de veestapel. Politiek is niet zo ons ding, dus we gingen door op het in balans zijn van het bedrijf. En dat bleek raakvlakken te hebben met het huwelijk, een eigen zaak en het leven als zodanig.

Toen de laatste Berta23 gepasseerd was vervolgden we onze wandeling en kwamen in het Dwingelderveld. Het eerste gedeelte was bos, dus weinig uitzicht. Dat uitzicht kwam wel toen we eenmaal het bos (en de laatste schapen) achter ons lieten en de open heide opliepen. Wat een prachtige omgeving! (foto’s volgen). Onderweg probeerde we nog een paar tegenliggers op het juiste pad naar Dwingeloo te zetten, maar dat zal niet veel hebben geholpen. Hun navigatie-software was ver beneden de maat en de route onthouden leek mij onmogelijk.

Na een pen wandeling kwamen we bij de fitsen aan. We besloten eerst naar de caravan te fietsen en thee te gaan drinken. Per slot was die caravan niet meer da vier kilometer bij ons vandaan. De auto haalde ik later die middag in mijn eentje op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *