Zondagmorgen in Nice

Lopend door de bergen heb ik geprobeerd om op zondagmorgens in een dorpje te zijn en daar naar de kerk te gaan. Dat is me niet gelukt. Of de dagetappe bracht me niet in de buurt van een dorp of in het bewuste dorp was geen dienst of de dienst was op zo’n onhandig tijdstip dat het teveel tijd op mijn wandelschema zou kosten om het schema aan te passen. Maar vandaag is dat anders. Ik heb de dag aan mezelf en er is om 10.00 uur een dienst in de cathedraal van Nice.

Een geanimeerd gesprek met een Argentijnse, een Ier, een Pool, een Nigeriaanse en een Amerikaan over kerk en geloof leverde in ieder geval op dat ik vanmorgen niet alleen ga. Het startpunt van de kerkgang is 09.30 uur in de keuken van de jeugdherberg. De Nigeriaanse Nora heeft de sfeer van de zondag bepaald door gospelmuziek op te zetten. Het is haar voorbereiding die de andere gasten gelaten ondergaan.

We belanden op tijd in de cathedraal in het oude centrum van Nice. Een hoogmis waar ik hele stukken van begrijp en kan meemaken. De gregoriaanse muziek, de wierook en de rituelen laat ik over me heen komen en maken dat ik me wat in een andere wereld waan. De preek ging over het gebed van de farizeër en de tollenaar. Een bekende boodschap. Toen de communie werd uitgedeeld was ik niet van plan deel te nemen want ik ken de regels van de RK-kerk. Nora zei echter dat zij dan ook niet zou deelnemen. Of samen of niet. Er is maar één Christus. Verder vond ze dat ik mezelf niet mocht uitsluiten. Dat ontroerde me. Iemand die solidair is en daarmee sterker nodigt dan welke regel ook

Na de dienst vertelde ze over haar leven. Hoe zwaar ziek ze was geweest en door gebed en gemeenschap beter was geworden. Ze was ook trots op haar gave. Ze had de gave gekregen om de kerk schoon te maken. Dat deed ze met veel vreugde en precisie en kreeg er veel kracht en zegen uit. We namen afscheid en ik ging op het keienztrand van Nice verder met 1 Korinte. Het is een schitterende dag en voor mijn neus stijgen vliegtuigen op. Morgen is er een plaatsje voor mij terug naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *