Na de GR5 – 4 Geld

De GR5 kost geld. Geen twijfel mogelijk. De bedragen waar het om gaat zijn sterk afhankelijk van hoe je het organiseert. Een bivak-etappe kost veel minder dan een refuge-etappe. Maar dat lijkt me logisch. Voor vijf dagen op een refuge-etappe nam ik € 750,- mee naar boven, terwijl ik op de laatste bivak-etappe (8 dagen) € 300,- bij me had waarvan bij het einde nog bijna € 200,- over was. En dan heb ik het niet alleen over de Alpen. Hetzelfde geldt voor de andere gebieden waar de GR5 doorheen gaat.

Zoals ik al eerder schreef is het niet prettig voor ondernemer in hogere en afgelegen gebieden dat je probeert te betalen met een bank- of visapas. Sommigen kunnen er niets mee, anderen wel maar de transactie kost hen geld. Cash betalen heeft bij hen de voorkeur. Wat mij betreft hoort een stapeltje bankbiljetten bij de standaarduitrusting.

Wat is duur en wat niet? Het antwoord op die vraag is sterk afhankelijk van hoeveel geld je te besteden hebt. In mijn / ons geval willen we de kosten graag beperkt houden en rekenen we vantevoren nauwkeurig uit wat één en ander gaat kosten. Maar we hebben nooit de neiging gehad om de gevraagde prijzen ter discussie te stellen. Dat heb ik anderen wel zien en horen doen en ik vind dat ronduit ongepast. Ik heb landgenoten na genoten gastvrijheid horen en zien onderhandelen over de prijs. Plaatsvervangend schaamde ik me voor hen. Een beetje bot: Ga niet op pad als je de prijs niet kunt of wilt betalen.

Wat kost dus een tocht van 10 dagen? Dat is niet te zeggen want afhankelijk van veel te veel factoren. Ik weet in ieder geval wel dat als je vroeg begint met voorbereiden (uitrusting en wandeling) je goedkoper uit kunt zijn dan wanneer je last-minute nog op pad wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *