Na de GR5 – 1 De Alpen.

De GR5 zit er op en ik investeer nog wat tijd om de serie blogs af te maken en wat nabranders in een blog te zetten. De eerste nabrander is wel dat van de hele GR5 de etappe door de Alpen een hoofdstuk apart is. Het is wel nodig om onderscheid te maken tussen lente, zomer en herfst, want ze hebben alle drie hun eigen schoonheid en zwaarte en ze hebben hun eigen voorbereiding nodig.

Herfst 2017. Mijn eerste alpenetappe was een soort proeftuin waar ik veel van geleerd heb. Vooral ook door de dingen die mis gingen. Allereerst was het oktober. Kouder, natter en met veel minder faciliteiten (refuges en zo) dan in de zomer. De uitrusting moet wel OK zijn, regenbestendig vooral en goed voor nachttemperaturen onder het vriespunt. Daarbij dien je zelfvoorzienend te kunnen zijn. Drie of vier dagen achter elkaar lopen zonder een fouragepunt moet je aankunnen. Na de eerste dagen in de Alpen besloot ik om voortaan gevriesdroogd eten mee te nemen. Om water te koken vertrouwde ik al langer op benzine en niet op gas en dat ging heel goed. Ook bij min 5. Eén en ander betekent wel dat je de etappe met een zware rugzak begint en met een lichte eindigt.

Herfst 2018. We hadden inmiddels het één en ander aangepast. Voedsel meegenomen. Niet meer afhankelijk van winkels. Wel gekozen voor een tent, maar we maakten ook gebruik van abri’s, winterrefuges en leegstaande overdekkingen. Dat ging uitstekend. Het was wel een herfst waar goede météo ons op tijd waarschuwde om uit de route te stappen.

Lente 2019. Eigenlijk rekende ik op dezelfde omstandigheden als in de herfst maar dat ging niet op. De temperaturen waren milder en het geheel minder nat. Toch liep ik eind juni over een dik besneeuwde col. Dat was een uitdaging en ik ben blij dat ik er heel overheen kwam. Tweemaal uitgegleden en me de tweede keer lelijk bezeerd. Dit alles buiten telefonisch bereik. Het ging verder goed maar anders had ik een noodsignaal moeten uitzenden. Tip: Zorg voor voldoende signalering als je in voor- of najaar de Alpen in gaat. Je mag er niet op rekenen dat er wel mensen zullen passeren. Ik heb dagen meegemaakt zonder een mens tegen te komen. Ik heb zelf een aantal keren een Spot Gen3 gehuurd bij de bushcraftshop. Kan ik je aanraden.

Zomer 2018 en 2019. Als ik had kunnen bivakkeren had het afgezien van het normale geen bijzondere voorbereiding gevraagd. Alle gites, refuges en winkels zijn open en je komt overdag tientallen mensen tegen. Maar omdat Ria niet kan bivakkeren (rugproblemen) moest ik overnachtingen reserveren. Sommigen zeggen dat die altijd wel te vinden zijn. Ik ben minder gelukkig. Ik moet echt vroeg boeken om mijn reis te kunnen maken. Advies: Begin vroeg met de planning en reservering. Nadeel van de zomer is dat als de meteo slecht is op een dag je niet kunt blijven waar je bent want de volgende gasten komen er al aan. Je moet verkassen.

Meteo. Meteo is in elk seizoen belangrijk maar zeker in de lente en de herfst. Zorg dat je adequate informatie hebt en onderschat de gevaren van regen, wind en sneeuw niet. Je zult niet de eerste zijn die ze dood uit de bergen halen als gevolg van een glijpartij. Een goede site voor weersinformatie is http://www.meteociel.fr Neem vooral niet meer risico dan je aankunt. Een vakantie is een leven niet waard.

Zijn al deze dingen nu juist in de Alpen van belang? Ja! Gewoon ja! In de Jura of de Vogezen zijn de voorzorgen ook nodig maar de impact van slechte omstandigheden niet zo groot. Je red je er meestal wel uit. In de Alpen is het mogelijk dat je pas na dagen wordt gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *